Browsing Tag

родово засновано насилство

Протест пред МВР: Полицајците се често непрофесионални, нестручни и дополнителни ги виктимизираат…

Револтирани од случајот кој на јавноста и стана познат како “дивиот таксист кој и избега на полицијата”, но како што рекоа, дополнително од негативното искуство на жртвите со полициските службеници група активист(к)и за женски права се…

Хрватска: Започна кампањата против онлајн насилство врз жените

Од почетокот на овој месец, B.a.B.e. и Агенцијата за електронски медиуми почнаа со спроведување на кампањата за подигање на јавната свест за родово базирано онлајн насилство врз жените. Онлајн насилството врз жените е една од…

Турција: Загрижувачки голем број на фемициди во 2021 година 

Насилството врз жените и фемицидот и понатаму се сериозни проблеми во Турција, со загрижувачки статистички податоци засновани на неодамнешниот годишен биланс на смртни случаи кои покажуваат дека сегашните превентивни мерки се далеку од…

Во Квебек се формира суд специјализиран за семејно и сексуално насилство

Предлог-законот бр. 92 во септември оваа година е прв од ваков вид во светот, а неговата цел е да формира суд во Квебек специјализиран за злосторства кои вклучуваат жртви на семејно и сексуално насилство, изјави министерот за правда Сајмон…

Реактор и ХЕРА: Проект за воспоставување советувалишни центри за превенција на насилство кај мажи и…

Со заедничкиот состанок меѓу Реактор – истражување во акција, ХЕРА – Aсоцијација за здравствена едукација и истражување и претставници на институциите, кој се одржа вчера (14 октомври 2021 година), се одбележа отпочнувањето на проектот…