Browsing Tag

семејно насилство

За доброто на жените и децата жртви на насилство, државата треба да обезбеди поддршка која ќе биде…

Изминатите 9 месеци над 170 жени и девојки жртви на насилство се обратиле за бесплатна психолошка поддршка и правна помош во Едукативно-хуманитарната организација ЕХО – Штип која повеќе од 20 години работи на обезбедување поддршка на жени и…

Мултиетнички “food truck” им помага на жените мигранти да започнат нов живот во Болоња,…

Подвижниот камионче за храна со кое се продаваат мултиетнички деликатеси на улиците во Болоња стана симбол на интеграција за жените од помалите европски земји и земјите во воен конфликт кои се обидуваат да го надминат своето тешко минато.…

Зголемување на повиците за адресирање на случаите на семејно насилство за време на коронавирусот

Жените кои се соочуваат со семејно насилство во Канада, чиј број во услови на пандемија на коронавирусот се зголеми, имаат потреба од поголема поддршка од владата и провинциските власти, велат засолништата и експертите. Новиот национален…

Шест жени убиени откако го пријавиле својот партнер за семејно насилство

Една жена ја контактирала полицијата осум пати пред да биде убиена, покажуваат бројките добиени од BBC во Северна Ирска. Семејството на една од жените рече дека е потребно построго законодавство за да се заштитат жените. Нов нацрт-закон…