Browsing Tag

ХЕРА

За доброто на жените и децата жртви на насилство, државата треба да обезбеди поддршка која ќе биде…

Изминатите 9 месеци над 170 жени и девојки жртви на насилство се обратиле за бесплатна психолошка поддршка и правна помош во Едукативно-хуманитарната организација ЕХО – Штип која повеќе од 20 години работи на обезбедување поддршка на жени и…

ХЕРА и Центарот за семејна медицина со поддршка на јавното здравство: Се отвораат нови четири…

Претставници од ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување и Центарот за семејна медицина, во просториите на Здравствениот дом во Македонски Брод беа присутни на отворањето на новата гинеколошка ординација, и го најавија…

ХЕРА: (Продолжен) Конкурс за aнгажирање лице за комуникации

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува конкурс за ангажирање на лице за комуникации, на определено време за периодот 1 февруари  – 31 декември 2022 година, со можност за продолжување на ангажманот.…

„Проблемот на Тина“: Филм + дискусија во Кинотека

"Работата на терен секојдневно ни потврдува дека безмалку секој млад човек се соочил со непријатно искуство кога станува збор за сексуалното репродуктивно здравје и права. Иако најчесто се добронамерно кажани, митовите, народните лекови…

Конкурс за ангажирање правен/-на советник/-чка

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување објавува оглас за вработување на правен/-на советник/-чка во младинскиот центар „Сакам да знам” во Шуто Оризари, во Скопје, на определено време за периодот од 1 септември до 31…

Повик за учество на обука за врснички едукатори

ХЕРА, во рамките на својата програма за неформално сеопфатно сексуално образование (ССО), објавува повик за врснички едукаторки и едукатори. Обуката опфаќа: Прв дел: тридневна обука за теоретско запознавање со седумте компоненти…

ХЕРА: Сексуалното образование да не се злоупотребува за политички маркетинг

ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражувања упатува демант на содржината на текстот со наслов „Сексуално образование на основците по терк на ХЕРА, од каде доаѓа Царовска“, објавен на телевизија Алфа на ден 12.07.2021 година.…

ХЕРА: Брошура со најчестите прашања за медикаментозниот абортус

Со пилотирањето на медикаментозниот абортус на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје, отсега оваа здравствена услуга ќе им биде достапна на жените како алтернативна метода за прекин на бременоста, покрај веќе…

Брошура за правата на лицата со попреченост

Сакајќи да ја подигне свеста кај лицата со попреченост за нивните права и да ги информира за механизмите кои им стојат на располагање секојпат кога правата им се повредени, Локалното координативно тело за заштита од дискриминација во …

ХЕРА: Медикаментозниот абортус отсега достапен на скопската Клиника за гинекологија и акушерство

На почетокот на годината, ХЕРА и Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство започнаа со спроведување на проект за медикаментозен абортус (абортус со лекови) со цел да се подобрат капацитетите на јавното здравство за обезбедување…