Категорија

25 минути

Во какви услови се школите и болниците – што да се стори за идните генерации

Со просечна старост од 57 години училиштата во државата 30 години останале запоставувени, нереновирани, со запуштени тоалети, училници и клупи, без разлика дали се во урбани или рурални средини. Од оваа пресметка изземени се шест училишта…

25 минути: Фалсификувани пасоши на нарко босови и лица опасни по безбедноста

Во најновото издание на емисијата 25 минути, гости беа Владимир Пивоваров, Национален координатор за гранично управување, Роман Јаќик, поранешен министер за одбрана на Словенија и Љубомир Ѓурчевски, поранешен началник во Бирото за јавна…

Како пандемијата ги погоди лицата од ЛГБТИ заедницата

Ковид кризата силно ги погоди луѓето од ЛГБТИ заедницата-донесе несигурност, губење на работните места, бездомништво и она што е најстрашно, семејно и насилство од околината. Затворени дома, без работа и услови за самостојно живеење, со…

Како спасот од Ковид-19 се бараше во Србија

Скоро 20 000 македонски граѓани од минатиот петок до среда ја поминале границата со Србија, покажуваат официјалните податоци на МВР. Се претпоставува дека многумина од нив биле таму да се вакцинираат откако северниот сосед ги отвори вратите…

Интервју со Емил Кирјас: Операција попис – политичка или статистичка операција?

Во најновото издание на 25 минути, Биљана Секуловска разговараше со Емил Кирјас, потпретседателот на Либералната Интернационала кој живее во Лондон, Англија. Кирјас го образложи начинот на кој ќе се спроведува пописот во Англија и…

Операција попис – политичка или статистичка операција?

На три дена пред почетокот на пописот се зголемуваат тензиите, остануваат проблематични  прашања- критичното време за попис во услови на пандемија,  зошто во прашалникот стојат етничка и верска припадност, но и јазикот- опасни преседани кои…

Прилог на Менче Точи: Стапката на семејно насилство се зголемува за време на полициски час

Анализата на Министерството за труд и социјална работа покажала драстично зголемување на бројот на нови насилници во првиот квартал на 2020, од март до јуни, точно во периодот додека беше полицискиот час. Во третиот и четвртиот квартал…

Семејното насилство се зголемува за време на полициски час

Вкупниот број на нови евидентирани жртви на семејно насилство во 2019 година изнесува 1154, а во 2020 година бројот се зголемил на 1531 жртва, односно за 337 нови случаи повеќе. Најзастапено е психичкото и физичкото насилство, а помалку е…

Време на корона – како влијае врз менталното здравје?

Долготрајната криза предизвикана од пандемијата со коронавирусот предизвика загриженост, страв, но и нарушување на психичкото здравје кај луѓето.  Мерките за заштита, носењето маски, изолацијата и социјалната дистанца од пријателите и…

Продолжува уништувањето на Водно: Дали воопшто се презема нешто?

Урбанизацијата го стави на колена Водно- белите дробови на скопјани. Уништени шуми, узупирана и со нови градби, парк шумата Водно наместо да биде заштитена- се уништува со години. Планината која е создадена да го штити градот Скопје од…