Категорија

25 минути

25 минути: Љубов, солидарност и помош кон луѓето со попречености

Случајот со малото девојче Ембла ја крена на нозе целата јавност и ја исфрли на површина уште еднаш нефункционалноста на институциите, системските пропусти на Министерството за труд и социјална политика, но и вкоренетите предрасуди во…

25 Минути: Расфрлање со пари на граѓаните – скромноста не е одлика на оваа Влада

Која е оправданоста на Владата среде енергетска, економска криза и пандемија да се трошат околу 40.000 евра за нови прибори за ручевање со највисок квалитет од кристал и порцелан и 7.658 евра на апетисани? Додека сè уште во земјава…

25 минути: Образование под товар на учебници полни со говор на омраза, дискриминација и стереотипи

Македонија има најдолго затворање на училиштата во регионот поради КОВИД-19. Почетокот на второто полугодие се пролонгираше, а ризиците со кои се соочуваат децата надвор од клупите се поголеми од оние во училниците. Ограничените ресурси,…

25 минути: Политиката на родова еднаквост не е второто име на оваа Влада

Во новата Влада, од вкупно 21 министерство само 4 министерства се раководени од страна на жени. Во времето на водењето на Заев на локалните избори во коалицијата предводена од СДСМ имаше 69 кандидати, а од нив само 5 од нив се жени. На…

25 минути: Зошто никој не бара одговорност за студените радијатори?

https://www.youtube.com/watch?v=f0yrbmVuwLw Алармот се вклучи, енергетската криза кулминира. Зошто никој не бара одговорност за студените радијатори? Дали воопшто има смисол да смисла Регулаторната комисија за енергетика, ако нема…

Властите на Град Скопје: Како да се биде сервис на граѓаните, а не на партиите

Во најновото издание на 25 минути, разговаравме за политичките и партиски обвинувања за начините на владеење со локалната самоуправа. Континуитетот со работа и планирањето на капиталните проекти кои значат подобар живот и стандард на…

Корупцијата во државава не се искоренува. Зошто никој не го испитува потеклото на имот?

Лесна поткупливост, непотизам, скандали со корупција во речиси сите сфери на општеството, почнувајќи од најниските па се до оние највисоките ешалони на политичките функционири и судството. На овој начин започнуваат речиси сите извештаи на…

25 минути: Зошто огромно мнозинство од Македонците верува во теории на заговор?

Теориите на заговор за начините на кои се пренесува вирусот КОВИД-19, или пак дека е создаден во лабораторија се прифатени од повеќе од половина од граѓаните кои живеат во Северна Македонија. Овој шокантен резултат кој е опасен за едно…

Македонија стана дел од цивилизираниот свет: Збогум за пластичните кеси

Пластичните ќеси заминуваат во историјата. Веќе официјално, на потрошувачите наместо 2 денари за пластичната ќеса, во маркетите започна да им се наплаќа по 15 денари за биоразградлива ќеса. Дали новата регулатива на владата ќе стави крај на…

25 минути: Зошто несреќите остануваат неказнети?

Системските пропусти низ годиниве резултираа со големи трагедии, изгубени животи и катастрофални последици кои оставија длабога трага врз граѓаните, но и државните институции. Некои од нив се охридската бродска несреќа, автобуската несреќа…