Категорија

25 минути

25 Минути: Aгонија на пациентите – без терапии, без лекови, игнорирани од државата

Од недостаток на слободни термини за специјалистички прегледи, па сѐ до чекање шест месеци за снимање на магнетна резонанца и недостаток на лекарства за најболните граѓани на Клиниката за радиотерапија и онкологија. Македонското здравство е…

25 минути: Загадувањето коси- зема повеќе од 1600 животи годишно

Градовите во Македонија секоја зима се меѓу светските рекордери на загаден воздух, а очекувањата за престојната сезона со аерозагадувањето е да биде уште полоша, со оглед на најавите за зголемена употреба на мазут и јаглен. 25 Минути…

25 минути: Голгота на должниците со извршителите

Граѓаните со години се жалат за работењето на извршителката Весна Јакимовска против која постојат безброј преставки и кривични пријави. Во отсуство на правната држава, самоволието кај дел од извршителите кои вршат тортура врз граѓаните…

Државата промовира култура и политика на неказнивост на насилството кон ЛГБТИ лицата

Освен во приватниот живот, дискриминацијата кон ЛГБТИ заедницата е присутна и во државните институции, а говорот на омраза деновиве бележи голем пораст додека политиката на неказнивост на нападите врз ЛГБТИ лицата станува новото лице на…

Граѓаните заглавени низ лавиринтите на бирократијата: Дали воопшто ќе имаат греење?

Обврската за промена на договорите од БЕГ на ЕСМ лично на шалтер за сите што се греат на градско парно ги налути граѓаните. Оваа одлука беше донесена откако ЕСМ ги доби лиценците за парно греење во Скопје, кои пак пред неколку месеци му беа…

Бугарското здружение “Радко” не пријавува финансиски извештаи со години

Минаа речиси дваесет и две години од формирањето на првото бугарско здружение во државава – „Радко“. Ова здружение е именувано според псевдонимот на контроверзната историска личност Иван (Ванчо) Михајлов, и на јавноста ѝ е познато по две…

48 народни кујни во земјава, додека храна се фрла поради лоши законски одредби

Економската криза станува сè позагрижувчка. Инфлација, шокантен скок на цени, јазот меѓу богатите и сиромашните се зголемува, станува невозможно да се живее. Даноците иако се најавуваше дека ќе станат правопропорционални со финансиската…

Македонските власти не знаат како да се одбранат од руската пропаганда во медиумите

Во услови на нерегулиран онлајн медиумски простор во кој се појавуваат нови портали особено во периодот пред избори, подемот на сензационализмот и лажните вести се во пораст, а јавните гласила се соочуваат со потешкотии како на

25 Минути: Случајот со Бесмира Ејупи – симбол на нефункционална држава во која се прекршуваат закони

Од општинска работа во Петровец преку Министерство за политички систем, а сега во Министерство за надворешни работи. Несудената конзулка во Њујорк, Бесмира Ејупи, за две години смени осум државни работни места и заработи хонорари од државни…

25 Минути: Државата не се грижи за своите граѓани со физичка попреченост

Пристапноста на гласачките места, недоволната едукација на надзорните избирачки одбори, како и слабата инклузивност на лицата со попреченост во изборните процеси во државата се работите за кои Основниот суд во Скопје утврди дека Владата и…