Browsing Tag

Македонски Новости

25 минути: Функционерите ги менуваат колите, додека нема пари за пожарникари и противпожарни возила

Од вкупно 220 возила со кои располагаат 30 противпожарни единици во државата, 154 се произведени во минатиот век. Нивната просечна старост е 27 години. Најстарото со кое гасиме пожари е произведено далечната 1966 година. За споредба,…

Неформалното движење „Сите за МКЦ“ со герила акција на музичкиот фестивал „Земјотрес“

По концертот кој се одржа на 22 јануари во МКЦ, како и протестот пред седиштето на Град Скопје, неформалното движење Сите за МКЦ повторно го изрази својот револт против кратењето на буџетот на програмскиот буџет и обидите за партизација и…

25 минути: Брисел бара канцеларија за санкции за сите оние кои не почитуваат закони за јавните…

Одлуките на Влада за заштита на човековата средина не се почитуваат ниту од самата Влада, ниту од другите институции. Јавните набавки за екологија се широко поле за сомнежи за корупција. И покрај тоа што на хартија македонското…

25 минути: Нема доволно возила за Брза помош, но затоа функционерите ги менуваат aвтомобилите

Поинаку звучи сирената на загриженост на  функционерите – таа е насочена во сосема друг правец – во какви возила ќе се возат, наспроти спасувањето на човечки животи. Дали да се набават амбулантни возила не е приоритетот, туку со колку…

25 минути: Државниот ревизор открива негрижа за културното наследство

Поради нередовна грижа, одржување и обезбедување се рушат кровови, пропаѓаат куќи и објекти од историско значење. Има недостиг на професионални лица, нова опрема и ресурси. Наместо вложувања се кратат буџетски средства, со што се уништува…

25 минути: Каква Македонија сакаме во 2023?

Ако 2022 беше година на енергетска криза и крај на пандемијата која мина во сенка на инфлацијата и поскапувањата, новата 2023 е година на големи очекувања, но, и на сериозни предизвици за граѓаните на Македонија. Над земјата веќе надвиснува…

Протест на Асоцијацијата за цистична фиброза

Денеска се одржа протест пред Министерството за здравство предводен од активисти во Асоцијацијата за цистична фиброза и нивни подржувачи. Активистите побараа од надлежните да го набават лекот Трикафта кој ќе им ја олесни состојбата на…

25 минути: Буџетската транспарентност на институциите не е јака страна на оваа влада

Буџетската транспарентност на институциите не е јака страна на оваа влада. Иако институциите со закон се обврзани да ги објават своите годишни сметки, буџети и финансиски извештаи, многу мал број од институциите јавно на своите веб страници…

Нетранспарентни институции – второ име за корупцијата

Информациите на веб страниците на дел од институциите, општините и министерствата ретко се обновуваат со најнови податоци. Информациите кои ги има се тешко разбирливи дури и за новинарите, за одговор од надлежните некогаш се чека и по еден…

25 минути: Одговор од Амбасадата на САД – зошто се праќа американски тим за санкции?

Отворени пораки од САД како никогаш досега до македонските власти за справување со корупцијата. Вашингтон испраќа тим за санкции кој ќе даде поагресивен поглед на минатите и сегашните корумпирани актери и ќе ги разгледа сите можни одговори,…