Browsing Tag

25 минути

Различни тарифи на струја: Зошто досега се чекаше, дополнително да осиромашат граѓаните?

Време на криза, време на штедење- државата најавува различни тарифи за струјата за потрошувачите, но зошто се чекаше толку долго и зошто досега се штитеа само големите потрошувачи на струја, а не и останатите граѓани? Додека инфлацијата…

25 Минути: Слободата на медиумите е ограничена од зависноста на медиумите од пари

Македонија бележи скок од 33 места на глобалниот индекс за слободата на медиумите за 2022 година на „Репортери без граници“. Минатата година, Македонија беше на 90 место, а оваа година се наоѓа на 57 место. Сепак, и покрај подобрувањето на…

Работничките права во Македонија не подразбираат само достоинствени плати

Битката за работнички права продолжува – изминативе неколку недели во континуитет се одвиваа протести во повеќе сфери низ целата држава, а вчера се одржа годишниот масовен протест организиран од страна на Сојузот на синдикатите на…

Ковид-мерките попуштаат, но дали е прерано?

Збогум за маските. Владата ги усвои новите ковид-мерки со кои се укинува задолжителното носење маски во затворен простор во Македонија. Маските ќе бидат задолжителни само во болници, аптеки и во јавен превоз. И покрај тоа што се предложи…

Време на криза, време на штрајкови и протести: Сите бараат поголеми плати

Протестираат синдикалците, здравствените работници, професорите, администрацијата и правосудството, како и родителите на деца со посебни потреби. Целата држава се крена на нозе за повисоки примања и плати. 25 минути истражува колку е…

25 Минути: Зошто 58% од младите во Македонија сакаат да заминат од државава?

Младите се незадоволни од своето место во државата, се поголем број од нив сакаат да ја напуштат Македонија. Неверојатни 58% од младите велат дека би се иселиле од земјава, а 64,8% се незадоволни од своето место во општеството. Ова се само…

25 Минути: Зошто функционерите упорно користат службени автомобили, а бараат штедење од граѓаните?

Последниот драматичен раст на цените на енергентите и храната значително ги влоши условите во стопанството и предизвика социјален удар врз граѓаните. „25 минути“ истражува дали Владата може да ги заштити граѓаните од растечката инфлација…

Додека беснее војната во Украина, се разгорува пропагандната војна на Русија

Во време на војна во Украина, руската пропаганда и западната информациска битка за вистината станаа составен дел од македонскиот медиумски простор. Подемот на сензационализмот и лажните вести се во пораст, а јавните гласила се соочуваат со…

25 минути: Ниту оваа влада на Ковачевски не се откажува од партизирана администрација

За пет години, администрацијата се зголемила со 32.000 нови вработени лица според бројките на Државниот завод за статистика. Во услови на криза кога македонската економија креира малку за да може да троши многу – дилема е како премиерот…

ССО: Затоа што е важно да се едуцираат учениците

Во општество кое прилично е конзервативно и затворено за позитивни промени во образовниот систем, сеопфатното сексуално образование во училиштата е се уште табу. Постои сериозен страв кај родителите, но дали е тоа случај и со надлежните…