Категорија

Култура

Здружение ХОУП: Да им дадеме надеж на лицата со афазија

Здружението на жени менаџерки „Елитки“ на својата последна трибина одржана на 09.10.2023 на тема „Енергизирај за да водиш, поттикни за да успееш“ активно се вклучи во поддршката на Здружението ХОУП. Претседателка на ХОУП е адвокатката…

42то издание на Скопски Џез Фестивал стартува на 19 октомври

Во четврток стартува 42. издание на Скопскиот џез фестивал кој ќе се одржи од 19 до 22 октомври. Грижливо селектираната програма, покрај императивот за одржување на високиот меѓународен рејтинг на фестивалот и традицијата тој да го…

Се одбележа Меѓународниот ден на младите

На 11 август во градскиот парк на Школка се одржа настан по повод Меѓународниот ден на младите . Настанот беше организиран од страна на Фондот за население на Обединетите нации  (УНФПА) и МОФ во партнерство со Агенцијата за млади и спорт…

Етнографски филмски фестивал ”Илинденски денови”

Интернационалниот етнографски филмски фестивал “Илинденски денови” е настан кој претставува широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражувањето на традиционалниот, но и на современиот начин на живот на човечките…

Претставување на збирката раскази „Бибер 05“ во Центарот за култура во Битола

На 25 април во 19:00 часот во Центарот за култура Битола ќе се одржи промоција на повеќејазичната збирка на кратки раскази на тема помирување, од конкурсот „Бибер 05“. Промоцијата е организирана од страна на тимот на Бибер и Мировна…

Кикстартер кампања за собирање средства за краткиот игран филм „Нема духови во туѓина“ на…

Во тек е Кикстартер кампања за собирање средства за краткиот игран филм „Нема духови во туѓина“ на македонската режисерка Ана Јакимска во Лондон, Велика Британија. Идејата за филмот ја доби поддршката од публиката на јавен пичинг одржан на…

Уметнички караван во посета на Скопје во рамките на проектот „Некои нè нарекуваат Балкан“

Оваа седмица во Скопје престојуваше уметнички караван во рамките на проектот „Некои нè нарекуваат Балкан“ (НННБ). Караванот го сочинуваат осуммина уметници од земјите кои учествуваат во проектот, како и мал продукциски тим. Во соработка со…

АМС и НМСМ ја доделија Наградата за младинско учество

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на млади, 12 август, во Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија, Агенцијата за млади и спорт во соработка со Националниот младински совет на Македонија ја доделија…