Категорија

Култура

За прв пат жените уметници се мнозинство на Биеналето во Венеција

На овогодинешното издание на Венециското биенале ќе бидат претставени 213 уметници, меѓу кои само 21 маж, пишува Артнет. Тоа е прв пат во историјата на овој настан жените да се мнозинство, а главната тема е да се доведе во прашање…

Формиран е првиот синдикат на работници во граѓанскиот сектор во Хрватска 

За прв пат работниците во граѓанскиот сектор во Хрватска се организираа на национално ниво во синдикат кој се бори за работничките права на сите што работат во здруженија, задруги, фондации, синдикати и политички партии. СКУПА -…

Najiščekivanijih LGBTI+ knjiga 2022

2022 je i vreme je da naše police za knjige odražavaju raznovrsnu kreativnost naše zajednice. Nastavite da čitate da biste saznali 10 naših najboljih preporučenih čitanja koje možete očekivati ove godine. Transitional: How To Live Your…

Euphoria ги сруши рекордите на HBO Max Ratings

Дали ја гледавте премиерата на втората сезона на Euphoria во недела навечер? Неверојатни 2,4 милиони гледачи ја гледаа епизодата преку HBO и HBO Max, како што објави Variety. Тоа е двојно повеќе од рејтингот на почетокот на серијата во…

Сестра ми живее на каминот

Имам резерва кон сублимирачките пораки, најчесто на задните корици чија цел е да ве натераат да ја купите книгата. Веројато резерва е и преблаг збор за отпорот кон сведувањето на комплексноста на делото на кратка порака која треба да…

Проектот за културна соработка „Некои нè нарекуваат Балкан“ објавува отворен повик за уметници

Проектот за културна соработка „Некои нè нарекуваат Балкан“ објавува отворен повик за уметници со општествено ангажирана пракса.  „Некои нè нарекуваат Балкан“ (НННБ) претставува колективен обид за истражување на можностите за нови…

„Проблемот на Тина“: Филм + дискусија во Кинотека

"Работата на терен секојдневно ни потврдува дека безмалку секој млад човек се соочил со непријатно искуство кога станува збор за сексуалното репродуктивно здравје и права. Иако најчесто се добронамерно кажани, митовите, народните лекови…

Критичко преиспитување на правото: Предавање на Ијан Чејмберс во Скопје

Во рамки на независниот проект Критичко преиспитување на правото, оваа среда на 27 октомври, со почеток од 19.00 часот, во Музеј на современа уметност, ќе се одржи јавно предавање со наслов Рабови на историјата: Медитеранот како…