Browsing Tag

мислење

Лектирите се важни. Ние нашата работа треба да си ја завршиме

Лектирите се важни. Всушност, тие се исклучително важни. Лектирите се инструмент за градење на индивидуалниот интегритет на учениците (осамостојување и однос кон себе), вредносна структура и однос кон околината (семејство, пријатели,…

“Што имаш да ми кажеш? Ме фрли на гавраните, но се испостави дека ми се допаѓаат повеќе“

Препорачувам агресивно феминистичко читање на класиците – вели славната класичарка од Велика Британија, Мари Бирд во едно импресивно предавање за класичната литература, жените и моќта. Адриана Кавареро пак, ги краде женските ликови од…

Преку глава ми е да ме прашуваат дали жалам што немам деца

„Дали има дел од вас што жали што има деца?“ Морав ова прашање да и го поставам на жена, постара од мене, која, како и многу други мрчаторки пред неа низ годините, сметаше дека прашањето деца дали жали што нема деца упатено на жена без…

Дали за Доналд Трамп конечно заврши шоуто?

Немаше сомнеж во тоа дека Доналд Трамп нема да успее да се упати кон излезот на грациозен и брз начин. Единственото прашање за многумина од нас беше само колку тој ќе успее да стане деструктивен во текот на неговиот пад. Знам дека „падот“…

Како авторитаризмите ги менуваат соништата

Кратко откако Хитлер дошол на власт, во 1933 година, една триесетгодишна жена во Берлин имала серија необични соништа. Во еден, од нејзината населба отстранети биле вообичаените знаци, кои биле заменети со постери на кои биле напишани…

Што моментално им смета на младите во нашата држава?

Во последниот период, поради самоизолацијата и седењето дома, имав доста време, можеби и отповеќе, за да седам на телефон и да ги пратам случувањата во државата, а и во светот. Колку повеќе скролав на телефонот толку повеќе запаѓав во…

Како општеството ме натера да ги бакнам сите оние кои никогаш не ми се „свиѓаа“, но ти ми дозволи да…

Баба ми и тетка ми имаат мало станче во близина на Центар кое секогаш мириса на нешто пржено или старо, што е причината зашто ги отворам сите шест прозори кога сум им на гости. Инаку, отсекогаш ми било чудно како таксистите магично знаат…